sâmbătă, 25 mai 2013

Jocuri, poturi si focuri de arme




Foarte cunoscutul film al lui Guy Richie trimite cu gandul la actiune, pericol si adrenalina, la gangsteri si baieti buni, la bine si rau aflate in eterna lupta, asa, cam ca in basme, minus victoria obligatorie a binelui. Ei bine, la toate cele enumerate mai sus ma trimite cu gandul si meseria de profesor. Sa le luam pe rand…        
Multe jocuri  ne asteapta sa le redescoperim, uneori cu placerea, alteori cu ciuda din copilarie. Mie imi place in mod deosebit ascunsea, zisa si mijoarca, joc ce-i are ca protagonisti pe elevi si – pe cine altcineva? -  profesori. Cand toata clasa chiuleste si doar premiantul acesteia (tocilarul, cum ii spun colegii) ramane, putem spune ca urma scapa turma, cand elevul X e vazut de prof dupa ce n-a binevoit sa vina la prima ora (era prea devreme, prea frig, prea-prea) si se ascunde dupa altii pe hol, vorbim despre ascunsea combinata cu fuga pe cocotate, iar cand “ascunsul” e descoperit si intrebat…de una, de alta, mijoarca face frumoasa pereche cu “Flori, fete, filme sau baieti”. Tocmai de-aceea imi place mie jocul asta, ca se poate combina cu altele.                                                                   
Distractiv este si “Alba-neagra” cu manuale sau fituici, mai ales varianta din urma, care ofera elevului sansa de a fi creativ, de a deveni un nou Ioseffini, deci un mare prestidigitator . Adicatelea – uite fituica, nu e fituica.                                        
De “Spanzuratoarea” va amintiti? Varianta din clasa a jocului e minunata. Profesorul intreaba si, daca elevul nu stie, incepe sa-i ofere raspunsul pe litere. Uneori, victima ascultarii ajunge la stadiul turnarii benzinei, alteori chiar se aprinde chibritul ucigas, iar in cazurile tragice de nestiinta avansata i se da foc atarnata de craca, ca oricum era in pom (victima, nu craca, pentru aceasta din urma situatia fiind normala). Dar despre jocuri scolaresco-profesorale am putea scrie romane, asa ca sa vedem cine incaseaza poturile. De obicei, elevii, iar acestea constau intr-o suma de note proaste si de absente, in cazuri limita ajungandu-se la corigenta. Cine nu risca nu castiga, nu? In situatia de fata sper sa se castige mintea de pe urma a romanului.  
           Dupa incasarea poturilor, urmeaza schimbul de focuri intre copiii   jucausi (sau jucatori) si parinti. Adrenalina la maximum, dramatism (a se citi lacrimi si promisiuni), incercari de evadare din casa parinteasca devenita o alta Bastilie, planuri de razbunare cand va veni timpul curateniei generale, care necesita o alianta pentru a fi data gata.                      
Aceasta este prezentarea in nota comica, justificata de mica vacanta care ne asteapta, a unor situatii nu prea amuzante: chiulul, fraudarea, minciuna, conflictele parinti-copii, profesori-elevi. Dar, vorba lui Geo Dumitrescu, “De ce sa ne gandim la lucruri triste acum?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu