sâmbătă, 25 mai 2013

Tara te vrea prost


              Dupa aproape douazeci si cinci de ani de truda la catedra – da, de truda (si lupta si da-i, si da-i si lupta) am inteles ce voiau sa spuna cei de la “Sarmalele reci” in melodia lor de prin anii ’90. Multele “reforme” ale invatamantului au adus scoala romaneasca intr-un impas din care nu cred ca vrea cineva cu adevarat s-o scoata, caci interese multe se bat cap in cap si ele n-au nimic de-a face cu profesorii sau elevii – cel putin nu cu cei din preuniversitar. Am asistat la scoaterea examenului de admitere la diverse facultati si la admiterea “pe dosar”, ceea ce a dus la o inflatie de abolventi de invatamant superior, unii cu reale dificultati de a alege sa scrie cu un “i” sau cu doi cuvinte “grele”, ca “negri”, “membri” sau “ministri”, altii evitand cacofonia in vorbire prin rostirea salvatorului substantiv “virgula”, multi savarsind cu voluptate decapitarea prepozitiei “pe” in fata relativului “care”, caci anacolutul le prieste.
              Daca ne gandim ca, pentru a deveni profesor de romana, n-ai altceva de facut decat sa “bagi dosarul”, ma intreb de ce se isterizeaza toata lumea (de doua ori pe an) ca e prea mic procentul de promovare la bacalaureat. De ce sunt necajiti universitarii inteleg, vorba ceea, nu bac, nu studenti la cu taxa. Si fiindca azi am o dispozitie “muzicala”, fluier prin casa “Banii vorbesc”… Ca dezastrul sa fie total, s-a scos si examenul clasic de admitere in liceu; a ramas o “chestie”, un fel de testare de nivel submediu, pe care n-o trec toti candidatii, pentru ca nu mai exista concurenta, zece clase sunt obligatorii, iar apoi douasprezece clase face aproape oricine, fiindca multi profesori evita “coliziunea” cu parintii, care fac reclamatii dupa reclamatii, se cearta si contesta nota, asa cum le da dreptul noua Lege a invatamantului. Merita sa mori pentru 10-20 de milioane pe luna, in functie de vechime? N-as prea zice.
            Apoi se trece la masuri “ameliorative”: se scoate din programele scolare, pe motiv ca sunt prea incarcate si nu pot face copiii fata (intrebare: de ce?), sunt adusi profesorii din concediu ca sa-i pregateasca suplimentar pe elevi, numai ca acestia sunt la mare sau la munte si , de altfel, nici cand erau la scoala nu prea treceau, ca scoala nu e birt, sa stai acolo toata ziua, se fac subiecte usurele, se corecteaza “in favoarea elevului”. Si ce sa vezi, in sesiunea de toamna trec vreo 20%. Vina e a profesorilor, caci in rest…societatea ii motiveaza pe elevi, locurile de munca striga in turbare, ca Baiazid in “Scrisoarea III”, criteriile valorice sunt cele care conteaza, modelele de azi ale tinerilor sunt Einstein, Eliade, maica Tereza si altii de acelasi fel. Cum voi iesi la pensie peste 20 de ani, probabil complet dusa dupa 43 de ani de reforme de-astea, cred ca ma mai asteapta multe surprize…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu